27 Μαρ 2015

Καθαρισμός και ανάδειξη του χώρου του μνημείου ¨14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ¨ - Πικ Νικ και συγκρότηση πρότασης αξιοποίησης του


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ (πληροφορίες 6973935001, 6972926358)


Καθαρισμός  και ανάδειξη του χώρου του μνημείου ¨14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ¨  
 -  Πικ Νικ και συγκρότηση πρότασης αξιοποίησης του

Ο χώρος του μνημείου ¨ 14 παλικάρια¨  ( στην οδό Κολοκοτρώνη, δίπλα στο δημοτικό παιδικό σταθμό της Ευκαρπίας), έχει τεράστια συμβολική αξία για την Ευκαρπία και τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι το σημείο όπου εκτελέστηκαν στις 31-7-1944, 14 Ευκαρπιώτες από τους Γερμανούς σαν αντίποινα, επειδή βοήθησαν στη διάσωση 130 στρατιωτών ( 30 Άγγλων, 40 Ρώσων και 60 Σέρβων).
Το 1981 κατασκευάστηκε ένα μνημείο από τις οικογένειες των θυμάτων. Στη συνέχεια στον περιβάλλοντα χώρο κατασκευάστηκαν γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, γήπεδο μπάσκετ, αποδυτήρια - WC και έγινε δεντροφύτευση για να μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής.
Σήμερα εν έτη 2015, ο χώρος αυτός που συν τοις άλλοις είναι ένα περιβαλλοντικό φράγμα στον περιφερειακό δρόμο που υψώνεται πάνω από την Ευκαρπία στο ύψος του παιδικού σταθμού, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος, γεμάτος με κάθε λογής απορρίμματα και συχνά στέκι περιθωριακών και τοξικομανών ατόμων. Ότι είχε δημιουργηθεί (εκτός από το μνημείο) έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.
Ο Περιβαλλοντικός Οικολογικός Σύλλογος Ευκαρπίας (ΠΟΣΕ) παίρνοντας την πρωτοβουλία για την ανάδειξη της θέσης ¨14 παλικάρια¨ σε ασφαλή και επισκέψιμη πολιτιστική και περιβαλλοντική τοποθεσία,

σας καλεί   την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 11:30  στο χώρο αυτό για να:
Α) καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο,
Β) καταγράψουμε τις καταστροφές που έχουν γίνει,
Γ) κάνουμε πικ – νικ και να συγκροτήσουμε από κοινού μια πρόταση για το πώς θα γίνει ασφαλής και επισκέψιμος ο χώρος ως πολιτιστικό μνημείο με ταυτόχρονη λειτουργία του ως περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής.

Ελάτε να δώσουμε το παρόν σε αυτή τη σημαντική δράση!

Σέβομαι το παρελθόν – Προστατεύω το παρόν – Δρομολογώ το μέλλον

Το ΔΣ του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: